Έκζεμα – Δερματίτιδα

Η δερματίτιδα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις φλεγμονές του δέρματος. Τα αίτια της δερματίτιδας ποικίλλουν κατά περίπτωση, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται με ερεθισμό, οίδημα και φαγούρα στην επιδερμίδα, με το δέρμα να εμφανίζει εξανθήματα και φουσκάλες που ξεφλουδίζουν ή έχουν κρούστα στην επιφάνειά τους.

1. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της δερματίτιδας στάσεως είναι τα εξής:
- αποχρωματισμός του δέρματος (κόκκινη ή καφετί απόχρωση) στους αστραγάλους ή την κνήμη
- φαγούρα και κοκκίνισμα
- σκλήρυνση της επιδερμίδας
- ανοιχτές πληγές ή έλκη
Η δερματίτιδα στάσεως εκδηλώνεται όταν υπάρχουν κιρσοί ή άλλες παθήσεις του κυκλοφορικού, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται υγρά στα κάτω άκρα. Το οίδημα εμποδίζει την επαρκή παροχή αίματος και οξυγόνου στο δέρμα, κι έτσι το δέρμα στα πόδια χάνει το φυσιολογικό του χρώμα, γίνεται πιο παχύ και εκδηλώνεται φαγούρα.

2. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής είναι τα εξής:
- κόκκινα εξανθήματα ή εξογκώματα στο δέρμα
- φλύκταινες με υγρό
- έντονη φαγούρα
- πόνος και ευαισθησία της επιδερμίδας
Όπως υποδεικνύει και η ονομασία της, η δερματίτιδα εξ επαφής οφείλεται στην άμεση επαφή με συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Συνήθη αλλεργιογόνα είναι το καουτσούκ, τα αρώματα, διάφορα καλλυντικά, οι βαφές μαλλιών και ο κισσός.

3. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα) είναι τα εξής:
- κοκκινωπά, καφετί ή γκρίζα «μπαλώματα» στο δέρμα
- έντονη φαγούρα
- μικρά, κόκκινα εξανθήματα που μπορεί να διαρρέουν υγρό και να σχηματίζουν κρούστα μετά το ξύσιμο
- σκλήρυνση ή ξεφλούδισμα του δέρματος
- ευαισθησία του δέρματος από το ξύσιμο
Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται συχνότερα εσωτερικά στους αγκώνες, εσωτερικά στα γόνατα ή στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παρουσιάζει περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Η ακριβής αιτία της πάθησης παραμένει άγνωστη.

4. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής είναι τα εξής:
- κόκκινα εξανθήματα ή εξογκώματα στο δέρμα
- έντονη φαγούρα
- ξηρά, κόκκινα «μπαλώματα» που μοιάζουν με έγκαυμα
- εξανθήματα που εμφανίζονται τοπικά
- πόνος ή ευαισθησία της επιδερμίδας
Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής εκδηλώνεται όταν το δέρμα έρχεται συχνά σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο, όπως ένα καλλυντικό, ένα σαπούνι, μια λοσιόν ή ένα αποσμητικό.
5. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της νευροδερματίτιδας (lichen simplex chronicus) είναι τα εξής:
- φαγούρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή της επιδερμίδας
- δέρμα που ξεφλουδίζει
- τραχιά επιφάνεια της επιδερμί δας που προεξέχει και είναι κοκκινωπή ή πιο σκούρα από το υπόλοιπο δέρμα
Η νευροδερματίτιδα οφείλεται στο υπερβολικό ξύσιμο της επιδερμίδας. Εμφανίζεται συχνότερα στο κρανίο, το λαιμό, τους καρπούς και τους αστραγάλους.

6. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της περιστοματικής δερματίτιδας είναι τα εξής:
- μικρά, κόκκινα εξανθήματα με πύον
- ξεφλούδισμα
Η περιστοματική δερματίτιδα εκδηλώνεται κυρίως γύρω από το στόμα, όμως τα εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν και γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα ή τα μάτια.

7. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας είναι τα εξής:
- ξεφλούδισμα του δέρματος
- κιτρινωπές ή λευκές φολίδες στη βάση της τρίχας του κρανίου
- κοκκίνισμα και λιπαρότητα του δέρματος
- φαγούρα και ερεθισμός
- πιτυρίδα
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εκδηλώνεται συνήθως σε σημεία του σώματος που χαρακτηρίζονται από αυξημένη λιπαρότητα, όπως το πρόσωπο, το στέρνο και η πλάτη. Μπορεί επίσης επίσης να εκδηλωθεί στο κεφάλι.

Δυσιδρωσκό έκζεμα

Σε αυτού του είδους τη δερματίτιδα προσβάλλονται τα χέρια και (σπανιότερα ) τα πόδια συμμετρικά με έντονο κνησμό και φυσαλίδες, κυρίως στην πλάγια επιφάνεια των δακτύλων. Η νόσος παρουσιάζει έξαρση τους θερινούς μήνες, ενώ κατά την αποδρομή της οξείας φάσης παρουσιάζεται ξηρότητα, εφελκίδες και απολέπιση.Σε βαριές μορφές μπορεί να έχουμε επιμόλυνση των βλαβών και διόγκωση των λεμφαδένων.Η θεραπεία περιλαμβάνει αντισηπτικά διαλύματα, κρέμες με κορτιζόνη, αντισταμινικά και σε επίμονες περιπτώσεις συστηματικά κορτικοειδή.

Νομισματοειδές έκζεμα

Σε αυτή τη δερματίτιδα παρατηρούνται κυκλικές βλάβες με κνησμό και απολέπιση, κυρίως σε περιοχές των άνω άκρων και του θώρακα. Παρουσιάζουν οι βλάβες τάση ίασης στο κέντρο και η πορεία μπορεί να είναι χρόνια, με έξαρση τους θερινούς μήνες.Και εδώ κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά αποτελούν τη βάση της θεραπείας.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η Κλινική

Δημιουργήσαμε ένα εξειδικευμένο ιατρικό χώρο για να καλύψει τις δικές σας ανάγκες, είτε στο επίπεδο της υγείας σας είτε στο επίπεδο της ομορφιάς σας.

Follow us

αναζήτηση