Ροδόχρους ακμή

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος χαρακτηριζόμενη από επίμονο ερύθημα των κυρτών επιφανειών του προσώπου. Συχνότερα προσβάλλονται οι παρειές και η μύτη, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και στο πηγούνι ή το μέτωπο. Η ροδόχρους ακμή συνήθως προσβάλλει ενήλικες άνδρες και γυναίκες, μετά την ηλικία των 30 ετών, ενώ τα ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ των γυναικών και οι άνδρες τις περισσότερες φορές εμφανίζουν πιο βαριάς μορφής νόσο.H ταξινόμηση της ροδόχρου ακμής γίνεται βάσει της σοβαρότητας και η εξέλιξή της περιλαμβάνει διάφορα κλινικά στάδια. Παρά το γεγονός ότι οι παθογενετικοί μηχανισμοί της ροδόχρου ακμής δεν είναι γνωστοί έχουν προταθεί διάφοροι αιτιολογικοί παράγοντες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ροδόχρου ακμής;

Η διάγνωση της ροδόχρου ακμής πραγματοποιείται από δερματολόγο βάσει των κλινικών χαρακτηριστικών που υπάρχουν στο δέρμα και με χρήση του πλέον εξελιγμένου συστήματος δερμοανάλυσης Canfield VISIA® (Canfield Scientific, Inc., New Jersey, U.S.A.). Επιπλέον, καθώς η αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής έχει συσχετιστεί με την παρουσία κάποιων μικροοργανισμών ή βακτηρίων, τα οποία υπάρχουν επάνω ή μέσα στο δέρμα μας, συστήνεται και η μικροσκοπική εξέταση.
Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι έχουμε μικροοργανισμούς στο πρόσωπό μας. Παρά το γεγονός ότι δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, υπάρχουν διάφοροι μικροοργανισμοί και ακάρεα, τα οποία περνάνε όλη τους τη ζωή στο δέρμα του προσώπου μας, όπου τρέφονται, ζευγαρώνουν και τελικά πεθαίνουν.Σύμφωνα με πολλές μελέτες είναι πιθανό να αναπτυχθούν τα ακάρεα Demodex και ειδικότερα το είδος Demodex folliculorum, το οποίο αποτελεί το ένα από τα δύο είδη ακάρεων Demodex που μπορεί να υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα. Τα συγκεκριμένα ακάρεα, τα οποία φιλοξενούν βακτήρια, είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό παθογενετικό ρόλο στη ροδόχρου ακμή, αφενός όταν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και αφετέρου λόγω ανισορροπίας του μηχανισμού του ανοσοποιητικού συστήματος.Τα ακάρεα Demodex folliculorum έχουν μακρύ σώμα και οκτώ μικρά κοντόχοντρα πόδια κοντά στο κεφάλι τους, ενώ κινούνται με ταχύτητα 1 δεκάτου του χιλιοστού (0,1mm) ανά ώρα, όπως διαπιστώνεται μέσω άμεσης μικροσκοπικής εξέτασης μετά από ειδική λήψη δείγματος σε αντικειμενοφόρο πλάκα. Συνήθως εγκαθίστανται στους πόρους του δέρματος και στα τριχοθυλάκια, ενώ σε σύγκριση με άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος ο αριθμός τους είναι αυξημένος στην περιοχή του προσώπου, όπου υπάρχουν περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες.Συνήθως, η μόλυνση από το άκαρι Demodex παραμένει ασυμπτωματική, δηλ. δεν προκαλεί συμπτώματα, κάτι που εντείνει το πρόβλημα της μη διάγνωσης. Αυτός είναι ο λόγος που η άμεση εξέταση για την ανίχνευση του Demodex folliculorum είναι απαραίτητη. Επιπλέον όταν υπάρχει το συγκεκριμένο άκαρι μπορεί να δημιουργηθεί rosacea-like demodicosis, η οποία στους ανθρώπους εκδηλώνεται ως βλατιδοφλυκταινώδης ροδόχρους ακμή και πρέπει να γίνεται διαφορική διάγνωση σε σχέση με την κοινή ροδόχρου ακμή. Η ροδόχρους ακμή τύπου Demodex χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, επιφανειακά κυστίδια και φλύκταινες, ενώ η κοινή ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από λιπαρότητα του δέρματος και εντοπίζεται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα Demodex έχουν συσχετιστεί με τα συμπτώματα της ροδόχρου νόσου στα μάτια, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη βλεφαρίτιδα και σε περιπτώσεις κνησμού στα βλέφαρα (κυλινδροειδής πιτυρίαση βλεφάρων).

Πώς αντιμετωπίζεται η ροδόχρους ακμή;

Οι ασθενείς συνήθως αναζητούν θεραπεία λόγω της ερυθρότητας του προσώπου τους. Για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές, όπως φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, τοπικά εφαρμοζόμενοι παράγοντες, η χρήση συσκευών laser καθώς και η συνδυαστική χρήση της φωτοδυναμικής θεραπείας (Photodynamic Therapy, PDT). Η χρησιμότητα των θεραπευτικών επιλογών καθορίζεται ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση και βάσει των αποτελεσμάτων τόσο της κλινικής όσο και της μικροσκοπικής εξέτασης συστήνεται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.Όταν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό χορηγούνται ειδικά ακαρεοκτόνα, όπως crotamiton και permethrin, ενώ εάν χρειάζεται συστήνεται επίσης η τοπική εφαρμογή ή συστηματική χρήση μετρονιδαζόλης. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η μακροχρόνια χρήση τοπικών στεροειδών στο πρόσωπο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επίμονο ερύθημα και ευρυαγγείες. Έχει φανεί επίσης ότι η τοπική χρήση τακρόλιμους προάγει μια παρόμοια με τη ροδόχρου ακμή αντίδραση.
Πολλαπλά οφέλη έχει και η συνδυαστική εφαρμογή φωτοθεραπείας, η οποία έχει διπλή δράση στις επιπτώσεις του Demodex folliculorum. Στη φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται το καθαρό, ορατό, και ζωογόνο φάσμα του φωτός, στο οποίο οφείλεται η παρουσία ζωής στον πλανήτη για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και των βακτηρίων. Με το ερυθρό φάσμα φωτός (633 nm) επιτυγχάνουμε αντιφλεγμονώδη δράση, δηλαδή μείωση της φλεγμονής, ενώ με το μπλε φάσμα φωτός (415 nm) επιτυγχάνουμε αντιβακτηριακή δράση, καθώς επιδρά έναντι των βακτηρίων που υπάρχουν στο άκαρι. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον γίνει άμεσα η διάγνωση μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ή κάποιο συνδυαστικό θεραπευτικό σχήμα με φωτοθεραπεία. Έτσι είναι δυνατή η διατήρηση της νόσου σε κατάσταση ύφεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και η ελαχιστοποίηση των εξάρσεων ή η μείωση του επιπέδου των εξάρσεων.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Η Κλινική

Δημιουργήσαμε ένα εξειδικευμένο ιατρικό χώρο για να καλύψει τις δικές σας ανάγκες, είτε στο επίπεδο της υγείας σας είτε στο επίπεδο της ομορφιάς σας.

Follow us

αναζήτηση